Владислав Горанов: Държавата е подготвена за кризата, предизвикана от коронавируса

  • 21/03/2020 23:48
  • |
  • 0 коментара

счетоводни услуги цени

Владислав Горанов: Държавата е подготвена за кризата, предизвикана от коронавируса

„Държавата е подготвена за тази криза. Благоразумната политика от последните години ни прави изключително добре подготвени с доста буфери – както фискални, така и на финансовата система като цяло“, увери министърът на финансите Владислав Горанов в извънредното студио на bTV, посветено на събитията след обявяване на извънредно положение у нас заради новата зараза.

Той потвърди, че в момента има достатъчно ресурси, за да бъдат запазени функциитте на държавата. Министърът съобщи, че няколко десетки милиона са инвестирани в покупката на медицинска техника, на лични предпазни средства, за по-голямата ангажираност на службите за сигурност и на служителите в РЗИ.счетоводни услуги цени.

„Ние дадохме ясен сигнал на работодателите, че сме готови да им помогнем да съхранят своята заетост, защото най-уязвим в една подобна криза е човекът, който разчита на работната си заплата, за да може да оцелее. Готови сме да се включим с възможностите, които фискът притежава, а да подпомогнем този процес“, заяви министър Горанов и допълни, че именно затова е разработен механизмът за съфинансиране на 60 % от заплатите. От тази мярка може да се възползва както туристическият, така и ресторантьорският бранш. Министърът призова всеки работодател да прецени кои са ценните му специалисти и да не се отказва с лека ръка от тях.

Финансовият министър допусна, че е възможно да се наложи актуализация на бюджета за тази година. „При една стопанска стагнация и призиви за всякакви отстъпки от страна на бюджета, съчетани с желание за допълнителни разходи, може да очакваме, че няма да успеем да постигнем първоначално заложените цели“, допълни той.счетоводни услуги цени.

Горанов съобщи, че по първоначални оценки, като обща екстраполация при равни други условия, се очакват загуби за приходната част на бюджета от около 3 милиарда лева. „Ако към това добавим и допълните разходи, които неминуемо ще се наложат, вероятно сумата ще набъбне. В момента, в който преодолеем кризата ще направим една равносметка какво ни е коствало. Като стопаннин на хазната, аз съм длъжен да гарантирам, че каквото и да стане държавата ще може да функционира достатъчно дълго, независимо дали кризата ще продължи един или 12 месеца“, заяви още той.Счетоводна Къща Цолови Финанс ООД, София.

Министърът на финансите смята, че коронавирусът няма да отложи влизането на България в чакалнята на еврозоната. Той даде за пример подкрепата, която в момента Европейската централна банка оказва на страните от еврозоната като изкупува активи на практика в почти неограничен размер.Счетоводна Къща Цолови Финанс ООД, София.

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: