Управителят на НОИ представи Европа на Общото събрание на Международната асоциация за социално осигуряване

  • 15/12/2022 14:44
  • |
  • 0 коментара

счетоводни услуги цени

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов се включи в работата на Световния форум за социална сигурност, състоял се в Маракеш, Мароко, под патронажа на Негово Величество крал Мохамед VI. Организиран от Международната асоциация за социално осигуряване (МАСО) на всеки три години, Световният форум е най-важното международно събитие в областта на социалното осигуряване, и тази година той събра около 1300 участници от над 280 организации в 140 държави.В програмата на форума е включена и 34-та сесия на Общото събрание на МАСО – най-висшият уставен орган на асоциацията, в който са представени всички нейни членове. В Президиума на събранието Ивайло Иванов представляваше Европа с 96 организации от 44 страни, като от тази висока трибуна заяви: „За мен и страната ми е привилегия да бъда част от мрежата на Международната асоциация за социално осигуряване. Като членове на тази общност ние споделяме опит, предизвикателства и решения с повече от хиляда висши ръководители, професионалисти и експерти. Почти всяка седмица нашите експерти имат уникалната възможност да бъдат част от онлайн събития, на които те могат да научават новости от други членове от целия свят. Така сме в течение с най-съвременните добри практики, с професионалните стандарти на МАСО, с иновативни подходи и изготвените стратегии за бъдещото развитие на социалното осигуряване. По този начин сме активна страна в дебатите относно бъдещето на пенсионните системи, механизмите за справяне с демографската криза, и дигитализацията на социалните услуги. Да бъдем част от тази уникална международна общност, пряко ангажирана със социална сигурност по целия свят, е изключителна привилегия.“Световният форум за социална сигурност в Маракеш лансира нов глобален доклад на МАСО относно приоритетите за социалната сигурност, анализиращ стратегиите за социално осигуряване в контекста на нови бързи трансформации на пазара на труда, демографски промени и ускорено технологично развитие.Глобалният доклад подчертава основните тенденции и предизвикателства в социалната сигурност и някои от ключовите послания в доклад са:
  • Значителните пропуски в покритието трябва да бъдат преодоленичрез политическа воля, финансови ангажименти, адекватни осигурителни програми и институционален капацитет.
  • За да се посрещнат нуждите на застаряващото население е необходимо да се работи за адекватни пенсии, да се засилят дългосрочните грижи и да се насърчава остаряването в добро здраве и по-дълъг трудов живот.
  • Насърчаване на приобщаващ растеж и сближаване– чрез овластяване и подход, обхващащ целия живот, и изграждане на ефективна координация и интегриране на социалната сигурност с политиките за заетост и други сектори.
  • Отговорите на социалното осигуряване на пандемията от COVID-19показаха решаващото значение на институционалния капацитет и устойчивост, преодоляването на съществуващите пропуски в покритието и необходимостта от разширяване на обхвата за по-пълноценно посрещане на бъдещи кризи.

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: