Владислав Горанов: Дебатът за еврото си струва да се продължи

  • 24/02/2020 10:51
  • |
  • 0 коментара

счетоводни услуги цени

Владислав Горанов: Дебатът за еврото си струва да се продължи


„Обикновените хора се притесняват от трансформацията от лев към евро именно затова, че тези, които в момента развяват знамената, направиха така, че преди да има Валутен борд, левът рязко се обезцени. Именно поради тази причина и страховете, с които в момента продължават да бъдат манипулирани българските граждани, си струва да продължи дебатът за еврото“. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия. Той напомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС и въпросът на този етап по-скоро е има ли причина за притеснение – по думите му отговорът е не, защото ясният мандат на българския парламент е, че България ще се присъедини, когато и да стане това, с курс към еврото такъв, какъвто е в момента.счетоводни услуги софия.

Финансовият министър подчерта, че нито една държава, която се е присъединила към евро зоната, не е обедняла заради това – напротив, в последно присъединилите се държави се е забелязала рязка конвергенция и подобряване на икономическото състояние. Според него това е логично, „защото в момента, в който държавите в евро зоната Ви приеме, това е атестат за качеството на управление на една страна и за нейната икономическа и финансова система“.  счетоводни услуги софия.

„Премиерът е прав да търси абсолютен консенсус по темата, защото не може да носим политическата отговорност за правилните решения, ако няма съгласие в обществото. Мисля, че референдумът няма да допринесе с нищо, докато хората не са достатъчно информирани“, допълни той. Помолен да разсее страховете от възможни негативни промени след прехода от лев към евро, Министър Горанов отговори: „Сигурно е, че когато влезем в евро зоната, всички български левове ще бъдат заменени с евро в съотношение 1,95583. Практиката от последно присъединилите се държави показва, че акумулираната инфлация само заради прехода на валутата към евро се измерва от порядъка на 0,2 – 0,3% на годишна база. Инфлацията не е свързана с еврото, колкото по-богати ставаме, толкова повече ще растат цените и ще се доближаваме до ценовите равнища в ЕС“. счетоводни услуги софия.

В коментар на актуалната тема в сферата на хазарта финансовият министър коментира, че Законът за хазарта през цялото време е прилаган грешно в съглашателство между ДКХ и съответните хазартни оператори, които са декларирали каквото се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали. Той припомни, че министърът на финансите назначава председателя на ДКХ, в нея са представени няколко държавни институции, някои от които свързани с националната сигурност, и съгласно закона, Комисията е единственият орган, който регулира, лицензира и наблюдава хазарта. „Държавната комисия по хазарта се е провалила и неслучайно някои нейни членове са с мярка за неотклонение“, посочи той. счетоводни услуги софия.

„Организаторите на хазартни игри, с които Васил Божков има директна или индиректна връзка, са прилагали грешно закона и по тази причина около 700 млн. лв. с лихвите вече им се претендират, издадени са актове и би трябвало да могат да внесат това, което са си спестили“, отбеляза Владислав Горанов и допълни, че в противен случай държавата има принудителни способи за събиране, а в случай на фалит това би се оказало поредната престъпна схема, която е ощетила държавата. счетоводни услуги софия.

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: