Продължаваме да работим по икономическите мерки в извънредното положение и да ги адаптираме.

  • 29/03/2020 17:10
  • |
  • 0 коментара

Lorem ipsum sit amet

Владислав Горанов: Продължаваме да работим по икономическите мерки в извънредното положение и да ги адаптираме.

„Хората и бизнесът са част от държавата, ние се опитваме в момента на кризата да помогнем на всички, които страдат от нея, но същевременно бюджетът е създаден да осигурява ролята на държавата и трябва така да го управляваме през тези месеци, че да не лишим социалната и здравната система от възможностите да функционират достатъчно добре“. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама“ по БНТ.счетоводни услуги цени.

Според него в това изпитание най-трудното е преразпределянето на усилията в солидарността. Министърът увери, че правителството няма да пести усилия, за да достигне до всеки един засегнат от кризата. Владислав Горанов каза още, че когато е предложена мярката за заетостта, популярна като 60/40, се е оказало внезапно, че всички бизнеси са засегнати, а това, според него, не е така – има сектори, които продължават да работят, макар и с ограничения.счетоводни услуги цени.

„В правителството продължаваме да работим и да доразвиваме предложените мерки и нещо, което не сме уцелили от първия момент, сме готови да го адаптираме. Не можем с лека ръка да обещаваме всичко, защото нямаме този капацитет, нашата икономика е малка и отворена, ще стигнем до всеки, но с възможностите, които имаме“ – уточни финансовият министър.

Министърът обърна внимание на дискутираната в последните дни негова реплика за „маргиналите“: „ако търсим етимологията, обикновено това са хората, които са се самоизключили и нямат никаква връзка с държавата“. Той изрази учудване, че хора със сериозни професии и активно участие в обществения живот са се припознали в определението и уточни, че тогава е визирал „група хора, които все повече ще бъдат проблем на нашето общество и които много е трудно в момент, когато дори системата се опитва да ги издири, за да им помогне“.счетоводни услуги цени.

Той коментира още, че за хората, които се занимават с култура, ангажиментите по бюджета на Министерството на културата ще бъдат изпълнени и ще бъде гарантиран достатъчно ресурс. По отношение на самоосигуряващите се лица и на тези със свободните професии министър Горанов съобщи, че днес е било обсъждано те да бъдат включени в обхвата на мярката за 1500 лв. безлихвен кредит от търговските банки с гаранция от ББР за времето на кризата, която беше предложена за работещите, които в момента са в неплатен отпуск.счетоводни услуги цени.

„Уравнението сега е държавата да я има и след кризата, защото на около 3 млн. български граждани доходите зависят от държавата и ако с лека ръка обезкървим държавата и тя не може да си изпълнява функциите, тези заети, които сега се опитваме да предпазим от липсата на доходи, ще са в пъти по-малко от тези, които ще загубят доходите си, когато държавният бюджет го няма“ – обясни министърът.счетоводни услуги цени.

На въпрос за актуализацията на бюджета той отговори, че в момента, в който се наложи актуализация, заради нарушение на някои от параметрите, които са в бюджета, правителството ще я предложи на народните представители.

източник:Министерство на финансите

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: