През следващата седмица ще предложа първоначален вариант за актуализация на бюджета.

  • 30/03/2020 20:07
  • |
  • 0 коментара

счетоводни услуги цени

През следващата седмица ще предложа първоначален вариант за актуализация на бюджета.

„През следващата седмица ще предложа първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързан с възможността за осигуряване на повече финансиране за българския бюджет, т.е. за поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това, да сме подготвени. Този милиард, който ще добавим във фонд „Безработица“, който ще посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, също трябва да намери място в сметките на държавата“, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Неделята на NOVA“ по Нова телевизия.

Той подчерта, че целта е да се подпомогнат тези работодатели, които искат да запазят работниците си и виждат перспектива за функционирането си, макар и в по-ограничен обем, в следващите няколко месеца. „Тази мярка е разработена с грижа за работника, тя не е с грижа за бизнеса. Нашата цел е да съхраним заетост. Основната ни задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата, в това число и социалната система, защото държавата трябва да се погрижи за прехраната на близо 3 милиона души, ако сложим пенсионерите и заетите в бюджетната сфера. Това са горе-долу толкова хора, за колкото полагат грижи и работодателите в България. Ние сме в постоянен контакт със синдикатите и с работодателите, за да търсим оптимални решения“, подчерта министърът.счетоводни услуги цени.

Владислав Горанов съобщи, че на този първи етап от кризата, на който страната се намира в момента, са предложени преки фискални мерки за близо 2 % от БВП. Мултиплицирани през банковата система те могат да станат и повече. „Ние трябва да съхраним капацитета държавата да може да функционира и да си изпълнява задълженията в следващите месеци, защото след като се преодолеят последиците от заразата и се запази живота на българските граждани, неминуемо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, допълни той.

„Моята роля е да направя баланса на системата така, че социалната система, пенсионната система, системата за сигурност и здравната система да издържат. Ще положим усилия да обърнем внимание и на реалната икономика, но държавата преразпределя, тя не създава. Ние трябва да разчитаме на това, че мерките, които взимат ЕЦБ и големите западни правителства ще даде възможност клиентите на нашите износители максимално бързо да възстановят своята дейност, за да може и при нас да се възстанови производството“, каза министърът.

Относно 700 млн. лв., предоставени на Българската банка за развитие (ББР), Горанов съобщи, че лимитите, които се залагат, за да се покрие по-голяма група банкови клиенти, е до 2 млн. лв. на отделен кредит. „В момента тече пазарен тест. До вторник сме в разговори с търговските банки по отношение на дизайна. До 1 млн. лв. ще преценяват само търговските банки, а между 1 и 2 млн. лв. ще се преглеждат и от страна на ББР, доколко това, което се предлага от търговските банки отговаря на стандартите“, допълни той.счетоводни услуги цени.

Финансовият министър увери, че в кратък срок Българската народна банка, заедно с Европейския банков орган, в координация с търговските банки и комуникация с правителството, ще бъде анонсирана единна методология и стратегия за отсрочване на плащания по банкови кредити, така че банките да могат да прилагат максимална гъвкавост по отношение на своите клиенти без това регулаторно да им тежи на капиталовите изисквания за дейността им.счетоводни услуги цени.

Горанов коментира и въпроси на зрители, свързани със запорирани банкови сметки от страна на Националната агенция за приходите (НАП) на физическите лица, пенсиите и заплатите. Министърът подчерта, че всеки случай ще бъде разглеждат индивидуално, като за нововъзникващите в следствие на кризата НАП ще е гъвкава в подхода както към гражданите, така и към търговците със запори. Той съобщи, че всеки, който има въпроси, може да се обади на националния телефон на Агенцията или да използва електронните й услуги.счетоводни услуги цени.

Относно самоосигуряващите се работници финансовият министър заяви, че те могат да се възползват от възможността да изтеглят безлихвен кредит.счетоводни услуги цени.

На въпрос за намаляването на ДДС и Наредба Н-18 Горанов заяви, че не се предвижда намаляване на ДДС за ресторантите, защото това не е данък, който се плаща от тях. „Когато преодолеем С-19 ще мислим за Н-18“, пошегува се министърът.

източник:Министерство на финансите

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: