Министър Кирил Ананиев: Присъединяването ни към Банковия съюз и Валутния механизъм 2 повиши допълнително доверието на инвеститорите към България.

  • 12/02/2021 13:08
  • |
  • 0 коментара

счетоводни услуги цени

Министър Кирил Ананиев: Присъединяването ни към Банковия съюз и Валутния механизъм 2 повиши допълнително доверието на инвеститорите към България.

„Изминалата година беше белязана от две ключови за страната ни събития с противоположно влияние върху бизнес средата и условията за инвестиции у нас – присъединяването ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2 и пандемията от COVID-19.” Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев при представянето на доклада на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) относно инвестициите и инвестиционното финансиране в България, което се проведе онлайн. „Самият факт на присъединяването ни към Банковия съюз и Валутния механизъм 2 повиши допълнително доверието на инвеститорите към страната ни. То е резултат от успешното изпълнение на предварително поетите и спазването на последващите ангажименти за задълбочаване на интеграцията ни с ЕС и даде силен тласък за сериозната трансформация на икономиката ни, затвърди устойчивостта и жизнеността на банковата ни система и небанковите финансови институции“, допълни той.

По думите му пандемията поднесе предизвикателства на всички държави по света и оказа огромно влияние върху българската, европейската и световната икономика. „В България бяха въведени редица финансови и бюджетни облекчения и мерки и беше заделен ресурс в размер на около 3 % от БВП в подкрепа на заетостта, бизнеса, гражданите, инвестициите и за ограничаване на последствията от кризата“, посочи той. Финансовият министър допълни, че като следващ етап от подкрепата за бизнеса правителството насочва усилията си върху възстановяването на икономиката с цел ускорено връщане към нивата на развитие от 2019 г.: Инвестициите имат ключова роля за това и идентифицирането на пречките пред тях е основна стъпка за планиране и предприемане на ефективни целенасочени политики в тази насока“.

Форумът беше предшестван от годишната пресконференция на Банката, на която вицепрезидентът Лиляна Павлова представи резултатите от дейността на ЕИБ в България, както и стратегическата ѝ перспектива през следващата година. В конференцията участва и заместник-министърът на финансите и член на Съвета на директорите на Банката Маринела Петрова, която високо оцени активната роля на финансовата институция в осъществяването на стратегическите цели и приоритети на ЕК и на държавите членки, свързани с климата, както и експертизата и готовността ѝ да допринесе за успешния преход на страната ни към въглеродна неутралност.

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: