Регистрация по ДДС при закупен самолетен билет от Air France за командировка до Канада

  • 27/12/2019 16:45
  • |
  • 0 коментара

счетоводни услуги цени


Регистрация по ДДС при закупен самолетен билет от Air France за командировка до Канада
Въпрос: Българско юридическо лице, което не е регистрирано по ЗДДС, закупува билет от Air France за командировка до Канада. Отива управителят, самоосигуряващо се лице, за подписване на договор. Трябва ли Дружеството да се регистрира по ДДС по чл 97а от ЗДДС - тълкува ли се покупката на самолетния билет, че дружеството получава услуга от ЕС?

Отговор на въпроса даде експерт Ели Марова:

accountancy-skills-head2er.jpgЧл. 97а от ЗДДС задължава данъчно задължените лица да се регистрират по ЗДДС, когато получават услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
 
За да отговаря на тези условия, получената услуга трябва да е с място на изпълнение в страната, доставчикът трябва да е данъчно задължено лице, което не е установено в страната, а услугата да е облагаема.
 
При получаване на услуга за превоз на пътници, мястото на изпълнение се определя по чл. 21, ал. 4, т. 2 от закона и е там, където се извършва пътническия транспорт, пропорционално на реализирания пробег.

Ако самолетният билет е за дестинация от България до друга държава, то пропорцията от пробега, която се пада над територията на България ще е с място на изпълнение в страната и услугата е облагаема /без значение е дали ще се приложи нулева ставка/. Ако доставчикът /ДЗЛ/ не е установен в страната, тогава услугата ще отговаря на условията на чл. 82, ал. 2 и данъкът ще е изискуем от получателя. В този случай получателят трябва да се регистрира по ДДС по чл. 97а от закона.
 
Ако самолетният билет е за превоз, започващ от друга държава, без да преминава над територията на България, тогава мястото на доставката ще е извън страната и няма да са изпълнени условията на чл. 82, ал. 2 от закона. В този случай не се изисква регистрация по чл. 97а от закона.счетоводни услуги цени,счетоводни услуги софия,счетоводна къща цолови финанс

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: