Префактуриране на част от стойността на транспорт и неначисляване на ДДС във фактурата

  • 29/06/2018 21:50
  • |
  • 0 коментара


accountancy-2.jpgВъпрос: Дружество извършва транзитна доставка на стоки от Турция до Румъния. Българското дружество получава стоката на свободна зона и с декларация Т1 (транзит на стоки) и я изпраща на румънските клиенти. Продажбата е с франко FOB Пловдив, т.е. дружеството. Транспортът е фактуриран на българското дружество, но договорката е да бъде поет частично от румънските клиенти. Правилно ли е българското дружество да префактурира частично транспорта на румънското дружество и да не начислява ДДС на основание чл 21 ал 2 от ЗДДС?

Отговор на въпроса даде експерт Ели Марова:

Съгласно чл. 22, ал. 3 от ЗДДС мястото на изпълнение при доставка на услуга по транспорт на стоки в рамките на Европейския съюз или извън него, предоставена на данъчно задължено лице, се определя по реда на чл. 21, ал. 2 и 3. Тази норма се прилага, когато получателят на услугата е данъчно задължено лице, и в този случай няма значение от къде и до къде е транспортът. Ако румънският клиент е данъчно задължено лице /има валиден VAT номер/, тогава мястото на доставка ще е там, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато мястото на доставка не е в страната, не се начислява ДДС. В случая, когато мястото на доставка се определя по чл 21 ал 2 от ЗДДС, и във фактурата задължително трябва да присъства текста „обратно начисляване“.
 
Ако румънският клиент не е данъчно задължено лице и транспортът на стоките е в рамките на Европейския съюз, мястото на доставка ще бъде там от където започва. Ако транспортът е извън Европейския съюз, мястото на доставка ще се определи пропорционално на реализирания пробег. Това означава, че ако клиентът е данъчно незадължено лице, следва да определите дестинацията на частичното плащане на транспорта. Ако приемем, че клиентът плаща само транспорта от България до Румъния, тогава мястото на доставка ще е в България и следва да начислите 20% данък.

Що се отнася до префактурирането, нормална практика е и няма проблем да го направите. За целите на ЗДДС спедиторските услуги са приравнени на транспорт и за всяко префактуриране на транспорт, следва да прилагате нормите за транспорт на стоки.


Още експертни решения на реални казуси и анализи по наболели проблеми от счетоводството и ТРЗ в транспорта Ви очакват в новото ръководство Пътеводител на транспортните фирми: данъци исчетоводство, труд и осигуряванеКликнете тук, за да поръчате >>>Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: