Довнасяне на ДДС при продажба на стар хляб

  • 27/12/2019 16:48
  • |
  • 0 коментара

счетоводни услуги цени


Довнасяне на ДДС при продажба на стар хляб
accountancy-skills-head2er.jpgВъпрос: Фирмата ни е регистрирана по ДДС - продаваме хлебни изделия. Имаме стар хляб с изтекъл срок на годност, който искаме да продаваме на фирма, която ще го използва за производство на нещо като биогориво. Тя не желае да им го фактурираме като брак отпадък, защото не са регистрирани като фирма, която работи с отпадъци. Ако ние го фактурираме като хляб, но на много ниска цена, защото той все пак е стар, следва ли да довнасяме ДДС за продажби под себестойност? Как трябва да оформим документално такава сделка - с протоколи, фактури и какво точно да пише в тях, за да не се налага да довнасяме ДДС, ако има такава законова възможност, разбира се?

Отговор на въпроса даде експерт Алиция Профирова:

Съгласно Закона за Данъка върху добавената стойност, отменен през 2007 година, трябваше при продажба на стоки под себестойност/ цена на придобиване да бъде доначисляван ДДС. При приемането ни в ЕС, бе приет изцяло нов Закон, в който подобно възстановяване на ползван данъчен кредит не е предвидено. Прието бе, че продажба под себестойност/ цена на придобиване е нормална търговска практика. Това е особено валидно във Вашия случай, тъй като продавате хляб, който не може да бъде реализиран нормално на пазара, поради факта, че е стар.
счетоводни услуги цени
Сделката за продажбата на хляба следва да оформите като всяка друга сделка - с приемо-предавателен протокол и фактура. За да няма последващо неправилно тълкуване на тази сделка от страна на органите на НАП, в протокола следва да отбележите, че става дума за хляб, произведен например през миналата седмица или да посочите датата, на която е произведен. Считам, че това е напълно достатъчно, за да бъде доказано, че продавате хляба на занижени цени не с цел заобикаляне на данъчния закон, а поради обективни причини.счетоводни услуги цени,счетоводни услуги софия,счетоводна къща цолови финанс

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: