9% ДДС при предоставяне на нощувки от къща за гости

  • 29/06/2018 21:46
  • |
  • 0 коментара


Въпрос: Фирма притежава къща за гости, категоризирана от общината с две звезди. Предоставя услуги на гости под формата на нощувки и съответно продажба на стоки от лоби-бар. Нощувката не е обвързана със закуска. Какъв процент ДДС се начислява за нощувките и какъв за търговската дейност? Какви са изискванията за начисляване на 9% ДДС за хотелиерските услуги?

Отговор на въпроса даде експерт Ели Марова:

taxes2.jpgСъгласно чл. 66, ал. 2 от ЗДДС данъчната ставка за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани, е в размер 9 на сто. Тази ставка се отнася само за доставката настаняване в туристически обект. За продажбата на стоки от лоби бара ставката ще е 20%. 

За доказване на доставките по чл. 66, ал. 2, ППЗДДС предвижда да разполагате с:
1. копие от регистъра на настанените туристи;
2. удостоверение за категоризация на туристическия обект;
3. фактура за доставката, с изключение на случаите, когато издаването й не е задължително съгласно чл. 113, ал. 3 от закона

В случая къщата за гости, за която имате удостоверение за категоризация от Общината, отговаря на чл. 3, ал. 2, б) от Закона за туризма. За да приложите ставка 9% е нужно при проверка да предоставите копие от регистъра на настанените туристи, удостоверението за категоризация и фактура, когато е задължително издаването на такава.Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: